Районно мюфтийство - Пловдив прие на посещение парламентаристи от Република Турция

 

Делегация от парламента на Република Турция посети Районно мюфтийство – Пловдив на 21 ноември (четвъртък) 2019 година. Високопоставените гости от турския Меджлис бяха придружавани от генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Делегацията посети централната пловдивска джамия „Мурад Хюдавендигяр“, след което беше приета за среща в офиса на Районно мюфтийство – Пловдив.

Домакинът Танер Вели запозна гостите с дейността на пловдивското районно мюфтийство, работата му по време на различни кампании на Мюсюлманско изповедание и особено дейността по време на Свещения месец Рамазан. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с вакъфските имоти на територията на Районно мюфтийство – Пловдив. Консулът Хюсеин Ергани и мюфтията Танер Вели имаха възможността да запознаят гостите и с историята на голямата джамия „Мурад Хюдавендигяр“, известна още като „Джумая джамия“ в Пловдив.

След края на срещата в Районно мюфтийство – Пловдив гостите от турския парламент имаха възможност да се разходят из Стария град на Пловдив и да се запознаят с историята му. 

Преди визитата си в града под тепетата парламентарната делегация от Меджлиса на Турция беше в София по повод участието си в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). В двудневния форум участваха делегации от парламентите на 12-те държави членки на организацията. По време на престоя си в столицата гостите от Република Турция посетиха и Главно мюфтийство, където бяха посрещнати от д-р Мустафа Хаджи.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.