Работно посещение на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в град Русе

 

На 22 ноември (петък) 2019 година главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи посети Районно мюфтийство – Русе. Работната визита включваше посещение на русенското районно мюфтийство, посещение на Духовно училище „Мирза Сеид Паша“ - Русе, неофициално откриване на реставрираната джамия „Мирза Сеид Паша“ и участие в работна среща с имамите и настоятелствата в района.

При посещението си в мюфтийството на Русе главният мюфтия проведе среща с местното ръководство. Той бе информиран за състоянието на духовния живот на мюсюлманите в пределите на мюфтийството от районния мюфтия Юджел Хюсню.

След края на работната среща домакинът Хюсню придружи д-р Мустафа Хаджи във визитата му на русенското духовно училище. В присъствието на директора на училището Хаджи имаше възможността да се срещне с група ученици и преподаватели от училището. 

„Скъпи ученици, днес може да не осъзнавате важността на обучението,но след време ще осъзнавате колко е важно то.“, каза главният мюфтия в обръщението си към възпитаниците на ДУ-Русе. Той им даде пример с това, че в същото училище е завършил районният мюфтия, директорът на училището, както и техни преподаватели. 

В рамките на посещението си в крайдунавския град главният мюфтия изнесе петъчната проповед (хутбе) по време на джума намаз в реставрираната джамия „Мирза Сеид Паша“. По време на речта си той акцентира върху значението на младежта, единството и националната кампания на Мюсюлманско изповедание в помощ на сираците.

Главният мюфтия взе участие и в работна среща с имамите и настоятелствата в района. Заседанието започна с четене на айети от Свещения Коран от Туруду Йълдъръм, гост-имам от Република Турция в град Русе. Имамът на град Русе Ибазер Ибазеров направи разяснение на един айет и един хадис. В рамките на работното заседание представител на всеки отдел на Районно мюфтийство - Русе изнесе кратък доклад. Районният мюфтия направи разяснение и изнесе доклад за протичащите дейности в поверения му район.

Преди заключителната част главния мюфтия наблегна на важността на имамите и настоятелствата в системата на Изповеданието, като даде мотивиращи наставления на екипа.

 

Заседанието беше официално закрито с дуа за здраве, берекет и благоденствие. 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.