Главният мюфтия взе участие в работна среща с имами и мюсюлмански настоятели от благоевградско

 

Имами и председатели на мюсюлмански настоятелства от Районно мюфтийство – Благоевград взеха участие в работна среща, проведена  в село Огняново на 26 ноември (вторник) тази година. Заседанието беше организирано от местното мюфтийство, а официален гост беше главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.

Една от най-активно дискутираните теми по време на срещата беше за ролята на имама и мюсюлманското настоятелство в динамично променящия се съвременен свят. По тази тема духовният водач на мюсюлманите у нас д-р Мустафа Хаджи даде насоки за това как имамите и мюсюлманските настоятелства да се справят с предизвикателствата на глобализиращия се свят.

Участниците в заседанието обсъдиха още протичането на регионално ниво на текущата кампания „Седмицата на сираците“, както и организирането на ежеседмичните религиозни лекции в джамиите на територията на Районно мюфтийство – Благоевград през настоящия зимен период. Домакинът на срещата Айдън Мохамед и наместник-мюфтията Али Ходжа взеха активно участие в обсъжданията. Заседателите разгледаха и въпроса за отбелязването на местно ниво на 30-ата годишнина от връщането на турско-мюсюлманските имена в България.

„Идеята ни е в няколко населени места в областта да отбележим тази кръгла 30-а годишнина от връщането на имената. Това събитие се отбелязва ежегодно в нашия регион на 29 декември и е известно като Куртулуш Байрам. Но тази година планираме да отбележим годишнината по-мащабно, с участието на по-възрастните хора от региона, участвали в събитията, като ще се фокусираме върху това как те са посрещнали връщането на турско-мюсюлманските им имена и по-важното - как са извоювали това.“ – коментира за Grandmufti.bg по повод отбелязването на предстоящата годишнина районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.