В рамките на „Седмица на сираците“ 2019 се проведе среща с деца без родители от шуменско

 

Една от поредицата срещи със сираци, организирани в рамките на текущата в момента в цялата страна национална кампания „Седмица на сираците“, се проведе вчера, 26 ноември, в град Шумен. Домакин на срещата беше Духовно училище „Нювваб“ в града.

Официални гости от Главно мюфтийство бяха заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн, който е ресорен по социалните дейности на Мюсюлманско изповедание, както и експертите от Отдел „Социален“ и „Медии и култура“, съответно Джафер Исов и Сейхан Мехмед.

В рамките на проведената в Шумен среща децата и придружаващите ги родители и настойници имаха възможност да се запознаят помежду си, както и да се запознаят официално с представителите на Главно мюфтийство. Обсъдени бяха различни въпроси, които касаят живота на децата без родители и трудностите, с които ежедневно се сблъскват. Предвид че срещата се проведе в шуменското духовно училище, сираците имаха възможността да научат повече за него, за учебната му база и предлаганото религиозно обучение.

„По повод „Седмицата на сираците“ се инициират срещи със сираците по районни мюфтийства, които дават възможност за запознанства между самите деца, между семействата им. Целта на тези срещи е да дадат възможност да се споделят проблемите и неволите на децата сираци.“ – коментира за Grandmufti.bg заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн.

По думите му, след проведените срещи със сираци в Търговище и Шумен от началото на тазгодишната „Седмица на сираците“, се предвижда да бъдат проведени срещи още с подпомаганите от Мюсюлманско изповедание деца без родители в Ябланово (Районно мюфтийство - Сливен) и в Хасково (Районно мюфтийство – Хасково). 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.