Кандидат-имами се дипломираха успешно в центровете за обучение на имами в Устина и Шумен 

С тържествена церемония в Шумен на 21 декември (събота) тази година беше отбелязано дипломирането на общо 27 випускници от Школата за имами в село Устина (пловдивско) и Курс за имами „Мустафа Чътлак“ в град Шумен. Домакин на съвместната тържествената програма по изпращането на Випуск 2019 на двата обучителни центъра за имами беше Районно мюфтийство – Шумен.

Официални гости на празничната церемония бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бирали Мюмюн Бирали и Мурат Пингов. На събитието присъстваха още председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, аташето по социалните въпроси към Посолството на Република Турция у нас Мехмет Генч, имами от Районно мюфтийство – Шумен, както и служители на Мюсюлманско изповедание от цялата страна.

Приветствие към дипломиралите се имами и към всички гости поднесоха домакинът на събитието и районен мюфтия на Шумен Месут Мехмед, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

„Към момента в България има 240 джамии, които са затворени поради липса на квалифицирани кадри. Вярвам, че от днес със завършилите ще започнем работа по заемането на тези вакантни места за имами.“ – каза в обръщението си към присъстващите д-р Мустафа Хаджи. – „Колкото и един човек да учи, колкото и дипломи да получи, той не трябва да спира да се усъвършенства през целия си живот. Спре ли един човек да се развива, това означава, че той вече е остарял.“ – с тези думи духовният водач на мюсюлманите у нас насърчи дипломиралите се в Устина и Шумен имами да не спират себеразвитието си и след успешното си дипломиране.

Празничната програма беше разкрасена с четене на Коран-и Керим, изпълнения на религиозни песнопесния (иляхи). Тържеството беше закрито с дуа за здраве, берекет и благоденствие, отправена от Мехмет Генч от Посолството на Република Турция в България.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.