20 девойки от шуменско взеха участие в религиозно-образователен семинар на Главно мюфтийство

 

Религиозно-образователен семинар, организиран от Главно мюфтийство и провел се в град Шумен в периода 22-24 ноември тази година, събра 20 участнички от Област Шумен. Сред тях бяха студентки и девойки на възраст до 25 години.

Семинарът се състоя под прякото ръководство на Назмие Кулова – експерт от Отдел „Образование“ на Главно мюфтийство. Лектори в него бяха Мерием Ахмедчикова и Бахрие Ахмедова, а гост-лектори в рамките на двудневното събитие бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов и мюфтията на Търговище Назиф Расимов.

Семинарът беше открит официално от районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

Лекциите в рамките на семинарната програма се състояха на турски език и обхващаха различни теми. Сред тях бяха „Ислямската етика и изборът на съпруг“, „Да си младеж в днешно време“, „Личността на мюсюлманина“, „Предизвикателствата пред съвременната младеж“, „Мюсюлманската ни идентичност“, „Проблемите пред съвременната младеж и възможностите за разрешаването им“, „Ползата от науката и нейното приложение в живота“.

В програмата беше предвидена и развлекателна част, която включваше дискусионен блок и религиозни песнопения под съпровода на традиционния перкусионен ударен инструмент деф.

Проведеният в Шумен семинар за девойки от мюсюлманската общност беше поредният, организиран от Главно мюфтийство. Предстои да бъде проведено и второ издание на семинара в Шумен, насочено към младежи и момчета студенти.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.