Норвегия връчи почетни медали на двамата мюсюлмани, които възпрепятстваха нео-нацистки екстремист да извърши стрелба в джамия близо до Осло миналата година.

66 годишният Мухаммед Рафик и Мохаммед Икбал, които обезвредиха Филип Мансхаус в джамията Ал-Нур, получиха медали за храброст на връх годишнината от трагичното събитие.

Двамата предотвратиха сериозни последици, отнемайки оръжията на терориста.

Рафик и Икбал бяха наградени миналия понеделник в сградата на кметство Берум, като медалите им бяха връчени лично от министъра на търговията и индустрията Иселин Нибо.

„В един много лош момент, те попречиха да се случи нещо по-лошо по време на атаката над джамията, спасявайки животи.“, заяви Нибо. „Този медал не се връчва често, което показва колко велика е тяхната постъпка.“

Медалът за храброст се връчва като „награда за велико дело, спасявайки човешки живот или подобни дела, с които спасителят е готов да жертва себе си.“

Мухаммед Рафик получи златен медал за изключителния си подвиг, а Мохаммед Икбал получи сребърен за преборването на стрелеца.

Преди два месеца Филип Мансхаус, 22 годишният крайно десен екстремист, беше осъден на 21 години затвор за убийството на доведената му сестра от китайски произход и опит за покушение над джамия.

 Мансхаус открива огън срещу джамията миналия август по време на празненства по случай Курбан Байрам.

Мансхаус заяви пред съда, че съжалява, че не е успял да нанесе повече щети. Също така приема действията си като „спешно възмездие.“

Съдия Анника Линдстрьом от окръжния съд в Осло твърди, че Мансхаус планирал да убие колкото се може повече хора при нападението.

Тя казва, че нападателят вярва, че „Европа е нападната от хора, които са от различен от неговия произход“ и че „бялата раса е на ръба на изчезване.“

Съдията заяви, че мъжът е бил здравомислещ по време на атаката, а следователите намерили снимка на Адолф Хитлер на телефона му.

Линдстьом също така казва, че Мансхаус бил подбуден от покушението на 21 март 2019 срещу джамия в Нова Зеландия, когато 51 човека загубиха живота си.

 

Източник: 5pillarsuk.com


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.