За поредна година се отбелязват Европейски дни  на културното наследство. Инициативата традиционно се провежда през септември и е част от календара на всички страни членки на ЕС. Тази година в София беше отбелязана на 19 и 20 септември, събитието беше организирано от Френски институт в България съвместно с Министерство на културата и Столична Община. Целта на организаторите е да бъде поставен акцент върху културното наследство, като вниманието на обществеността бъде насочено към културните забележителности около нас. 

Програмата на Европейски дни на наследството 2020 в столицата включваше възможност за посещение на общо 36 обекта с висока културна стойност и обществена значимост. За поредна година сред тези обекти е и столичната джамия „Кадъ Сейфуллах Ефенди“ (Баня Башъ). В рамките на събитието повече от 500 човека се възползваха от възможността да посетят мюсюлманския храм в столицата.

„Както миналата година, така и тази имаше изключително голям интерес към джамията „Баня Баши“. Хората идваха по отделно или на малки  групи от 4-5 човека, влизаха семейства с децата си, разбира се спазвайки всички противоепидемични мерки.  Бяха любопитни да научат информация от различно естество – задаваха въпроси, свързани най-често с историята на джамията, архитектурата ѝ, и значението на различни елементи от вътрешния ѝ дизайн. Интересуваха се и от определени религиозни постановления в исляма.“ – сподели екскурзоводът на централната софийска  джамия Емине Сечкина, като добави, че лично намира подобни инициативи за изключително полезни и допринасящи за по-доброто междукултурно разбирателство.

Джамията „Кадъ Сейфуллах Ефенди“ е отворена целогодишно за туристи или за просто заинтересовани посетители от града, страната и чужбина, като всеки ден без петък и неделя, в диапазона между 10:00 и 16:00 часа има възможност и за провеждане на екскурзоводска беседа.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.