На 16 октомври тази година се състоя първият джума намаз в новостроящата се джамия в гр. Славяново. Тя е по инициатива на местните мюсюлмани в града. След готовия груб строеж вярващите решават да организират петъчна молитва в новостроящата се джамия. На нея бе поканен и главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, както и районният мюфтия на Плевен Мурад Бошнак.

Многократно са полагани усилия за изграждане на джамия, като с дарения на местното население е закупена земя. На 11 септември 2019 година с направена първа копка официално беше стартиран проектът по изграждането на джамия в град Славяново (Област Плевен). Районният мюфтия на Плевен Мурад Бошнак отбелязва, че финансирането идва от Главно мюфтийство в Република България и дарители от цялата страна и чужбина.

 „Строежът вече е приключил, минарето е почти построено и дограмата предстои да бъде монтирана. Предстоят много скоро следващите монтажни етапи, а именно полагане на ВиК и електрическа инсталация, ограда, външна и вътрешна мазилка. Окончателното завършване на джамията зависи от добрата воля на  дарителите. „  - сподели за Grandmufti.bg плевенския районен мюфтия Мурад Бошнак.

         В израз на това, че трудната част, а именно грубия строеж от проекта на джамията е приключил, те отслужиха петъчния намаз (молитва) в джамията. Молитвата беше направена върху килими, предварително постелени върху бетонния под. Предишни молитви пак се организирали, но те са били в двора или пред джамията. Това е първата такава молитва вътре в строящия се храм.

Петъчният намаз бе отслужен от главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който в посланието си към  местните мюсюлмани е отправи , че именно джамиите обединяват тялото и духа на вярващите и трябва да бъдат добре оценени, и винаги запълнени с любов по време на петкратните молитви.

Инициативата не се предвижда да бъде ежеседмична, но по желание  на вярващите и  при добри атмосферни условия, те могат да се организират и да отслужат петъчната молитва във все още неготовата джамия. Районният мюфтия на Плевен Мурад Бошнак сподели, че се надява на следващия Рамазан Байрам, мюсюлманите на гр. Славяново да имат готова джамия.

Автор: Сали С.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.