Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъдиха проблема с разкопаването на Куршум джамия в Карлово. Срещата беше инициирана от кмета на града след сигнал на Районното мюфтийство за оскверняването на религиозния и исторически паметник.

В процеса на разговора кметът на града запозна районния мюфтия с дейностите, които са извършени на територията на Джамията. Д-р Емил Кабаиванов увери Танер Вели, че следите от пръст и от разкопаване около Куршум джамия не са отсега, а от преди 3 години. Те са останали след археологически проучвания. Кметът на Карлово представи пред районния мюфтия и намеренията на Общината за съхраняването на Джамията, която е паметник на културата от национално значение. Д-р Кабаиванов заяви, че Общината предвижда реставрация и консервация на комплекса, която ще възвърне нейния блясък. Предстои проектът да бъде внесен за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство.

Танер Вели на свой ред заяви, че лошото състояние и оскверняването на святото място са разтревожили както мюсюлманите в областта, така и мюсюлманите в цяла България. Районният мюфтия на Пловдив изрази надежда, че археологическите проучвания на територията на Куршум джамия няма да бъдат подновени.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.