Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи се срещна с председателя на Ислямската заедница в Република Северна Македония (главния мюфтия на Р. С. Македония) Реисул Улема Шакир Фетаи в сградата на Мюсюлманското изповедание в София. 

Срещата беше част от опитите за затвърждаване на диалога между двете съседни държави на Балканите. По време на разговорите бяха обсъдени отношенията между Мюсюлманското изповедание в Република България и Ислямската заедница в Република Северна Македония. Двете институции изразиха готовност за сътрудничество в сферите на образованието, науката и културата.

Д-р Мустафа Хаджи благодари на председателя на Ислямската заедница за присъствието му на най-висшия форум на мюсюлманите в България през изминалата година - Националната мюсюлманска конференция, която беше проведена през месец май 2021 г.

Главният мюфтия на Р. С. Македония Шакир Фетаху от своя страна благодари на д-р Мустафа Хаджи и екипа му за съдействието и ангажираността на Мюсюлманското изповедание при катастрофата с автобуса на АМ "Струма". При инцидента загинаха 46 души, а 7 бяха оцелели, въпреки тежките изгаряния. 

Гостите от Ислямската заедница изразиха признателност за оказаното съдействие на нашите братя и сестри мюсюлмани от Р. С. Македония и техните близки при този трагичен инцидент. Шакир Фетаху благодари специално на зам.-главния мюфтия Бейхан Мехмед за честите му посещения в УМБАЛ "Пирогов" и приема на близките на пътниците от автобуса в Главното Мюфтийство.

На срещата между представителите на двете мюфтийства присъстваха още зам.-главните мюфтии Ахмед Хасанов, Мурат Пингов, Бейхан Мехмед, а от страна на гостите - мюфтията на Скопие Кенан Исмаили и мюфтията на Гостивар Сабахуддин Зендели.

Гостите използваха срещата, за да поканят ръководството на Мюсюлманското изповедание в Р. България най-скоро време да посети Р. С. Македония, а накрая председателят на Ислямската заедница поради на главния мюфтия картина с мост, който символизира връзката и диалога между България и Северна Македония.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.