Ръководството на Мюсюлманското изповедание, представители на мюсюлманската общност, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, посланици на държави, в които Ислямът е основна религия, представители на Българската православна църква и религиозните общности в България гостуваха на ифтар в резиденцията на посланика на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

Тържествената вечеря премина под символиката на разбирателството, толерантността и зачитането на различията на хората, които са основополагащи за демократичните общества. 

"Когато по света хората използват релгията за користни цели, ние в България, в Посолството на САЩ, хора от различни религии и различни етноси сме около една маса и празнуваме ифтар. По принцип на човек не му трябва много. Важно е да знае, че в крайна сметка той е творение на Всевишния. Той има необходимост от Него и заедно с това е необходимо да положи усилия, за да бъде полезен за обществото и да помага. В тези дни отправяме молба към Аллах войната навсякъде по света да спре, хората да живеят спокойно, да имат възможност да се събират около трапезата, независимо от тяхната религия и етнос", заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи във встъпителното си слово. 

Главният мюфтия изрази надежда, че традицията да бъдем заедно на ифтарите ще продължи и занапред и подчерта, че доброто отношение между хората е това, което ще спаси човечеството.

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа призова всички присъстващи да се помолят за мир и за по-добър свят в смутните времена на конфликти, когато много хора са останали без храна и дом.

"Бих искала да споделя с вас какво означава Рамазан за мен самата. Може би повечето от вас знаят, че пристигнах в САЩ на 3-годишна възраст като бежанец от Ирак. Тогава нямахме нищо друго освен дрехите на гърба си – два куфата и много надежди и мечти. Посрещна ни общност в Северна Дакота, която наистина ни прие много топло и там, в тази общност, бяха толерантни един към друг и даваха възможност на всички да израстват. Макар че в Севрна Дакота бяхме на стотици хиляди километри разстояние от родния си дом, имахме възможност да спазваме своите традиции и всеки свещен месец Рамазан за мен и за моето семейство е истинско удоволствие да посрещаме приятели от всякакви религии", заяви посланик Херо Мустафа.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова на свой ред каза, че това е първият ифтар, на който присъства. 

"Тази вечер е много специална за мен. Специална е и в тези времена, когато всеки ден, докато организираме хуманитарната помощ за бежанците от Украйна, си даваме сметка колко силна може да бъде една общност, когато е сплотена", заяви вицепремиерът. 

Вечерта приключи с молитва за мир и благоденствие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.