Жители и гости на с. Бенковски си спомниха за един от доайените и безспорен авторитет сред възпитаниците на духовното училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен, Якуб ефенди. 

Специалната програма в негова памет беше организирана от Районно мюфтийство - Кърджали като част от честванията на 100-годишнината от основаването на "НЮВВАБ".

Якуб ефенди е роден през 1922 г. в село Добромирци, Кърджалийско. През 1946 г. е завършил духовното училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен. Десетина години е бил учител в Турското основно училище. Ползвал се е с голям авторитет в района. Затова хората се обръщали към него, дори когато имали спорове и междуличностни проблеми за решаване.

На около 50-годишна възраст със собствени усилия е наизустил целия Коран и е станал хафъз. Вдъхновявал е младежи за религиозно обучение. 

Якуб ефенди ще бъде запомнен и с историческото си изказване на първия митинг на "Тюркян чешма". Починал е в родното си село през 1997 г.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, районният мюфтия на София Бейхан Мехмед, бившият главен мюфтия Фикри Салих и бившият председател на Висшия мюсюлмански съвет Хюсеин Карамолла, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов бяха сред гостите на събитието. 

Програмата включваше лекция за приноса на Якуб ефенди към религиозната дейност и религиозното образование, представена от бившия главен мюфтия Фикри Салих.

Бившият председател на Висшия мюсюлмански съвет Хюсеин Карамолла върна присъстващите към началото на демократичните промени и първия митинг на "Тюркян чешма", където Якуб ефенди държи паметна реч. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и председател на Инициативния комитет за честването на 100-годишнината на ДУ "НЮВВАБ" на свой ред говори за приноса на възпитаниците от Кърджалийско за утвърждаването на авторитета на Духовното училище в Шумен. 

Програмата завърши с дуа на зам.-главния мюфтия Ахмед Хасанов. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.