Конни надбягвания, благотворителен базар и богата културна програма, която представи традициите на мюсюлманите в България, ознаменуваха 100-годишнината от основаването на духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен.

Събитието, което е част от програмата за честването на юбилея на "НЮВВАБ", събра в Каолиново възпитаниците на училището, чиято история е неделима част от историята на мюсюлманите в страната.

Изпълнения на Химна на "НЮВВАБ" и турска народна музика, концерт на група "Сефа", художествено четене на Свещения Коран-и Керим, рецитали и представления на ученици от началния и основния курс на обучение, както и на представители на сдруженията за съхранение и развитие на турската култура у нас взеха участие в честването. 

Сред официалните гости в Каолиново бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет и председател на Инициативния комитет за честването на 100-годишнината на ДУ "НЮВВАБ" - гр. Шумен Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов, районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, директорът на Духовното училище Шериф Хюсню, районни мюфтии, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители, посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок, генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел.

"НЮВВАБ" е гордост за мюсюлманите в България и най-вече за Делиормана. Това което ни остава, е да ценим знанията и хората, които Духовното училище създава, за да бъдат до нас", заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и призова за по-голямо внимание към религиозното образование и духовните училища в Шумен, Русе, Момчилград и Висшия ислямски институт в София.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и председател на Инициативния комитет за честването на юбилея представи пред гостите календара с програмата на честванията на "НЮВВАБ". Той отбеляза значението на Духовното училище за мюсюлманско-турската общност в България. 

"НЮВВАБ" е първото ни училище с над прогимназиално образование. И още повече - има и висш отдел. Това е мястото, благодарение на което сме съхранили нашата религия, език и култура в България. Училището, което е подготвило безспорните ни авторитети и водачи, наричани в миналото с уважителното "ефенди", припомни Ведат Ахмед.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет подчерта ролята на възпитаниците на "НЮВВАБ" за опазването на толерантността, мира и разбирателството в България.

Директорът на Духовното училище Шериф Хюсню на свой ред представи историята и успехите на "НЮВВАБ" през последните години. По време на честването той призова родителите да запишат децата си във вековната образователна институция.

След състезанието победителите получиха статуетка, грамоти и си поделиха специален награден фонд.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.