Тържество по случай първия прочит на Корана се проведе пред Централата джамия в Рудозем. 29 момчета и 17 момичета представиха наученото от Свещената книга. 

Празничното събитие беше организирано от родителите на децата, техните преподаватели и Мюсюлманското настоятелство.

По време на религиозната програма, подготвена от имамите на Рудозем Вахди Делихусев и Ахмед Карафеизов, учениците рецитираха научените наизуст знамения от Свещения Коран, техния превод на български език и наставленията на пратеника Мухаммед (с.а.с.). По този начин те припомниха на присъстващите добродетелите и ценностите на Исляма. Децата завършиха програмата си с дуа за благоденствие.

Хатимът събра жители и гости на община Рудозем пред Централната джамия в града. Сред официалните гости на тържеството бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, наместник районния мюфтия на Златоград хафъз Байрам Ушев, кметът на община Рудозем д-р Румен Пехливанов, кметът на община Мадан Фахри Молайсенов, народните представители от област Смолян Хайри Садъков и д-р Красимир Събев, председателят на Общинския съвет в Рудозем д-р Владимир Янков, зам.-кметът на общината Недко Куллевски, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт в София Абдуллах Търабзон, началникът на отдел „Издателство“ в Главното мюфтийство Джемал Хатип, директорът на Курса за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ – гр. Мадан хафъз Шефкет Хаджи, представители на общинската администрация, образователни институции, мюсюлмански настоятелства, имами, бизнесмени и общественици.

В своето приветствено слово районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов поздрави децата, направили първите си стъпки по пътя на изучаването на Исляма, преподавателите им за усилията и търпението, които са положили, както и родителите за проявената отговорност при възпитаването на децата. 

Районният мюфтия подчерта, че днес повече от всякога обществото има нужда от ислямските ценности, а Коран курсовете допринасят за тяхното изграждане, учейки децата на уважение и стремеж да бъдат в полза на обществото. Неджми Дъбов призова децата да продължават по този път.

Кметът на община Рудозем подчерта, че Ислямът учи хората на много важни добродетели като смирение, взаимопомощ и състрадание.

Д-р Румен Пехливанов изрази увереност, че благодарение на тези добродетели децата ще станат пълноценна част от обществото.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед приветства децата, техните преподаватели и родители.

Той подчерта, че ценностите, които децата са показали, че притежават по време на Хатима, ги правят по-добри хора и затвърждават мюсюлманската идентичност. 

Ведат Ахмед припомни, че развитието и повишаването на нивото на летните и целогодишните Коран курсове е сред приоритетите на Мюсюлманското изповедание.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет благодари на мюсюлманската общност за все по-голямата подкрепа, която оказва за подпомагане на ислямското образование.

Хатимът завърши с връчване на подаръци от Главното мюфтийство, Районно мюфтийство – Смолян, кмета на община Рудозем, както и Мюсюлманското настоятелство в Рудозем. 

Родителите на децата от своя страна организираха празничен обяд за всички гости.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.