Мюфтийският съвет обсъди на заседание в Смолян актуални въпроси, свързани с дейността на Мюсюлманското изповедание.

Категоризацията на имамите, бюджетът на институцията, увеличаването на културните и образователните програми за младежи и активното включване на жените в дейността на Мюсюлманското изповедание бяха сред основните теми. 

След приветствието на домакина - районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи заяви, че една от най-важните задачи на Главното мюфтийство е завършването на процеса по категоризация на имамите и поощряването им по пътя на образованието, професионалното развитие и изграждането на лидерски качества. Зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов на свой ред споделиха впечатленията си от срещите с имамите по повод на категоризацията.

Главният мюфтия изрази задоволството си от увеличаването на държавната субсидия за Мюсюлманското изповедание.

"С тези средства ще увеличим заплатите на имамите и работещите в институцията", подчерта д-р Мустафа Хаджи. 

Главния секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик също изрази своята благодарност към държавата за съдействието и подпомагането на институцията чрез увеличаване на субсидията. 

Той подчерта, че диалогът между Главното мюфтийство и държавните институции е на отлично ниво. В момента тече и подготовката на традиционния ифтар, който президентът дава по случай месец Рамазан.

В контекста на бюджета бяха обсъдени планираните от различните структури дейности през 2024 г.

Заседанието приключи с разглеждане на въпроси, свързани с вакъфските имоти.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.