Главното мюфтийство даде ифтар за близо 200 обществено значими личности. На тържественото събитие присъстваха народни представители, представители на държавни институции, религиозните общности, дипломатическия корпус, неправителствени организации, представители на медиите, академичните среди, общественици и вярващи.

Сред гостите се открояваха зам.-председателите на Народното събрание Филиз Хюсменова, Росица Кирова и Цончо Ганев, председателят на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров, председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, председателят на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите в Народното събрание Георг Георгиев, директорът на ДА "Архиви" доц. д-р Михаил Груев, посланикът на Р. Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок.  

Те бяха посрещнати от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, главния секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, зам. главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, както и от районните мюфтии.

Домакинът на събитието - главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи подчерта, че говеенето през Рамазана е възможност за духовно извисяване и за наслаждаване на берекета, който Свещеният месец носи със себе си. 

"Рамазан е и месецът, през който Всевишният Аллах ни е дарил със Свещения Коран-и Керим, за да озарява сърцата и душите ни, както и да озарява сърцата и душите на всички, който търсят щастие. Рамазан е време за покаяние и смирение, които ни правят по-състрадателни и съпричастни към проблемите на обществото, в което живеем", заяви главният мюфтия.

Д-р Мустафа Хаджи припомни, че ифтарът с близки и приятели е станал традиция в България и че когато хората са сплотени, са по-близо до благодатта на Всевишния. Той призова вярващите да не забравят социално слабите и нуждаещите се през този месец.

"Взаимопомощта не се изразява само в материална подкрепа. Духовното наставление понякога има по-голям смисъл, защото човечеството изживява духовна криза", каза още главният мюфтия.

В речта си д-р Мустафа Хаджи говори и за мястото на религията в нашия живот. 

"Религията е сподвижник на човека през цялото му съществуване. Тя е източник на човешките ценности, без които хората спират да бъдат човеци. Отсъствието ѝ превърща човешката душа в пустинята, а хората - в стадо човеци. Рамазан е времето за обръщане към религиозните и човешките ценности", каза в заключение главният мюфтия и благодари на всички гости, които уважиха поканата на Мюсюлманското изповедание и споделиха общата трапеза.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.