Четиримата загинали при палежа в Солинген, сред които имаше и две деца, бяха погребани в родното им село Костиево, общ. Марица, обл. Пловдив. 

На погребението на българските граждани, които са мюсюлмани и са от турски произход, присъстваха зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, съветникът по социални и религиозни въпроси към Посолството на Република Турция Ердал Аталай, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и хиляди мюсюлмани от цялата страна. 

"Осъждаме случилото се в Солинген. За нас това е раститка проява, основана на дискриминацията по религиозен признак. Като Мюсюлманско изповедание и официален представител на вярващите в нашата страна проследихме случая от самото му начало. Ще следим внимателно и разследването до неговия край. Ще бъдем до семейството на загиналите и ще окажем пълно съдействие, за да бъдат спазени всички техни права. И не само ние, но и всички мюсюлмани в България определят случило се като ислямофобия. И присъствието на толкова много хора тук е доказателство за това", заяви главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик.

Мюсюлманското изповедание осъди палежа още при първите новини за трагедията. Главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик замина за германския град Солинген, за да се срещне с близки на загиналите и да участва в шествие с искане за справедливост и разкриване на истината за умишления палеж. 

Със случая се заеха и турски дипломати в Германия, включително посланика на Турция в Берлин. Те също посетиха семейството и настояха за обективно разследване от страна на германските власти. 

Властите в Германия потвърдиха, че пожарът е избухнал след умишлен палеж. Този факт направи случая още по-тревожен заради паралела с трагедията от 1993 г., когато в същия град четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима души.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.