С празнични програми, които започнаха със събирането на вярващите за ифтар и продължиха след Теравих намаз, вярващите в цялата страна честваха нощта Кадир, която е най-свещената за вярващите. 

Над 1200 души се събраха за ифтар на площада зад централата софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди". 

Сред гостите на ифтара бяха зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, членове на ръководството на ДПС, народни представители, посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, дипломати.

След приветствието на домакина на събитието - районния мюфтия на София Бейхан Мехмед, участие в програмата взеха зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов и ръководителят на Центъра за духовно наставление и консултации към Главното мюфтийство Бирали Бирали.

Зам. главният мюфтия посвети изказването си на ибадетите, които трябва да изпълняваме по време на Свещения месец, а Бирали Бирали зададе на гостите въпроси, свързани с Рамазана, оруча, изпълняването на ибадетите, както и връзката между религията, начина им на живот и техните професионални ангажименти. В програмата се включиха и гост-имами от Турция.

Ифтарът беше последван от Теравих намаз. В Свещената нощ жените, които подпомагат дейността на Районно мюфтийство - София, отново организираха благотворителен базар в подкрепа на ислямското образование. Програмата продължи почти до сутринта с лекции и четене на Мевлид. 

Над 3000 души се събраха на ифтар в Момчилград, който беше последван от лекции, посветени на нощта Кадир в Културния център към Новата джамия в Кърджали.

Участие в програмата взеха зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, общински кметове, дипломати, представители на местната власт и общественици. Бейхан Мехмед говори пред вярващите за символиката на месец Рамазан и нощта Кадир.

В "Хайрие джамия" във Варна гостува председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед. Той изрази радостта си от факта, че Теравих намазът от 20 рекята в "Хайрие джамия" се води от хафъзи, а през месец Рамазан се извършва прочит на Коран-и Керим по време на Теравих намаз.

Ведат Ахмед призова мюсюлманите да вникнат в символиката на нощта Кадир, която символизира хармонията и мира, залегнали в основите на Свещената книга.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет направи дуа за опрощение, благоденствие и се помоли заедно с присъстващите в джамията за бедстващите в Газа.

Координаторът на Мюсюлманското изповедание за Европа Мустафа Избищали посети мюсюлманите от България в Ливърпул. Гостуването му в Обединеното кралство съвпадна с честването на нощта Кадир. 

Избищали изнесе Хутбе на арабски и български език след Джума намаз и сподели радостта си от, факта че месджидът в Ливърпул ще бъде открит в края на месец април 2024 г., в присъствието на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. 

Честванията в Айтос също събраха стотици вярващи от региона. В програмата взеха участие районният мюфтия на Бургас Селяхаттин Мухарем, народни представители, представители на местната власт, консулът на Турция в Бургас Толга Оркун.

Мюсюлманското изповедание честити на всички настъпването Свещената нощ! Аллах да приеме вашите молитви и да сбъдне и най-съкровените ви мечти и желания!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.