Председателя на ВМС: Единството и сплотеността на мюсюлманите е израз на вярата в единството на Аллах

Председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед бе домакин на тържествена вечеря- ифтар в чест на бившите председатели на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), бившите главни мюфтии и настоящите членове на Съвета в Главно мюфтийство.
За първи път в историята на Мюсюлманско изповедание се организира ифтар в този формат – с присъствието на настоящото и бившото висше ръководство и членовете на висшия колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание, регионалните ръководители в лицето на районните мюфтии, народни представители, които са служили в нашата система, бившият ръководител на Висшия ислямски институт и представителят на сродната ни институция – Диянета на Р. Турция.
„Ифтарът, организиран от ВМС, има съществени аспекта: първият е духовният, който се изразява в това, че за мюсюлманите, които спазват оруч, има два много важни и радостни момента, а именно когато правят ифтар, т.е. разговяват, това е радостта, която ние изживяваме в момента. А другият момент е получаването на наградата за оруча в съдния ден, т.е. дженнета – нека Аллах да ни дари с възможността да изживеем и този радостен момент”, каза в словото си председателя Ведат Ахмед.
По думите му другият съществен аспект е социалният, който се изразява в единството и сплотеността на мюсюлманите, което пък от своя страна е израз на вярата в тевхид, единството на Аллах.
„В ифтара ставаме свидетел как тевхидът във вярата се изразява в нашата заедност тази вечер. Това е важен момент най-малкото поради факта, че сме заедно, надяваме се в резултат на това тевхида във вярата да способства за тевхида/единството в мислите, а в последствие и в действията и делата ни”, подчерта председателя.
Той изрази своята вяра, че заедно (с гостите), са поставили един камък или една тухла в основата на една хубава традиция, която ще спомогне за отразяването на тевхида (единството) в нашите дела.

Снимки:

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.