След успешно приключване на поклонението хаджиите се завръщат

Едномесечната програма на хаджиите ни приключва на 22 октомври. Радостен е факта, че сред българските хаджии няма починали в свещените земи, както и такива със сериозни заболявания, с изключение на един, прекарал слънчев удар и се възстановява нормално.
Хаджиите, които вече стягат багажа си за връщане, ден преди завръщането си проведоха обща молитва пред Зеленото куббе на Месджид-и Небеви.
По време на заключителната дуа, направена от зам.-главния мюфтия Ведат С. Ахмед, хаджиите изразиха благодарност към Всевишния за дадената им възможност да бъдат Негови гости в рамките на един месец и за безпроблемното извършване на ритуалите на хаджа. Те пожелаха от Всевишния приемане на извършените дела, опрощение на греховете, здраве, щастие, лични успехи, благодат, спокойствие и мир за семейството, родината, мюсюлманската общност по света и за всички хора на земята.
След общия ритуал до напускането на Медина хаджиите ще изпълнят прощалните си молитви и ритуали в града на Аллаховия Пратеник и ще го поздравят за последно с надеждата и желанието още веднъж през живота си да се докоснат до неговата благословена земя.
Завръщането на хаджиите ще се осъществи с два полета на Турските авиолинии. Първата група хаджии от 16 души ще тръгне от Медина на 22 октомври от 16:45 ч и ще кацне в 20:05 ч на международно летище „Ататюрк” в Истанбул.
Втората група от 194 души ще тръгне същия ден от 20:35 ч и ще кацне в 23:55 ч на международно летище „Ататюрк” в Истанбул.
Сутринта на 23 октомври около девет часа сутринта хаджиите ще бъдат в родните си места в България.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.