Посещение за сътрудничество  в Англия

 

На 25 и 26 Ноември 2016 г. Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и преподавателят от Висшия ислямски институт д-р Сефер Хасанов бяха на двудневно посещение във Великобритания, където посетиха Института за висше образование в Маркфилд/Лестър, предлагащ бакалавърски програми в областта на ислямските науки и магистърски в областта на ислямските науки и ислямското банкиране, по време на което обсъдиха възможностите за сътрудничество между Висшия ислямски институт в България и Института „Маркфилд”, съществуващ като висше учебно заведение от Септември 2000 г.

Гостите бяха сърдечно посрещнати от ректора на института Д-р Меназир Ахсан, изпълнителния директор на местната Ислямска фондация Фарук Мурад и преподаветеля по междурелигиозни отношения д-р Атауллах Сиддики. В рамките на визитата Главният мюфтия изнесе петъчно хутбе в джамията на комплекса и запозна присъстващите на кратко с историята на мюсюлманската общност в България.

В рамките на визитата се осъществи среща и кратка беседа с наши сънародници работещи в близост до гр. Мейдстоун в Югоизточна Англия, по време на която се запознаха с проблемите им и обсъдиха как Главно мюфтийство може да допринесе за техния религиозен живот далеч от родината.

На втория ден бяха проведени срещи с членове на българската мюсюлманска общност в Лондон, по време на които главния мюфтия бе информиран за проблемите на мюсюлманите от България в Лондон и обсъдени начини за запазване и развиване на връзките им с мюсюлманската общоност в България в лицето на Главно мюфтийство.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.