Незабравимо пътуване

 

 Бихте ли се представили?

- Аз съм Емрал Сейидходжа, роден съм в Асеновград през 1985 година. Живея там със семейството си.

Сейидходжа... Това е фамилия, предизвикваща въпроса имало ли е религиозни служители сред дедите ви?

- Да, дедите ми в продължение на много години са били ходжи, имами по местата, където са живеели. Говоря за дядо ми по майчина линия и за неговия брат например. Но сега сред роднините ми няма ходжи, за съжаление.

 С какво се занимавате?

– Собственик съм на магазин за продажба на телефони. Както имам и магазин за продажба на принадлежности, свързани с ислямската религия.

През 2016 година Вие пътувахте на Хадж, организиран от Главното мюфтийство. Спомняме си, че бяхте сред първите записали се – веднага след като беше започната кампанията Хадж 2016. Бихте ни споделили нещо, което няма да забравите оттам?

Ах, това беше нещо неописуемо, нещо много различно. В момента, в който видях за първи път Кябе, всичко в мен се преобърна. Не мога да го изразя с думи. Не, не е възможно.

Тази сутрин се върнахте от посещение си на Месджид ал-Акса, първото къбле и третото свещено място за мюсюлманите - след Мекка и Медина... Какво ви накара да тръгнете от България към това толкова далечно място?

-Нямах такова намерение до момента, когато не сънувах сън. Не съм мислил за това преди. Нашият ходжа ни беше разказал в една от лекциите си за Мирадж. Почувствах една топлина в сърцето си. След съня си вече възнамерих да тръгна.

Интересно е да се отбележи, че сред мюсюлманите в България няма традиция за посещението на Месджид ал-Акса. Много рядко срещано явление е. Вие сте сред първите, за което сърдечно ви поздравявам. Аллах да е доволен от вас!

Да, ИншаАллах…(Усмихва се.) Постарах се да споделя в социалната мрежа снимките на всички места, където съм бил там, за да видят и моите братя и сестри мюсюлмани. Но атмосферата трябва да се усети лично.

Мюсюлманите са изправени пред големи изпитания в Кудс (Йерусалим)... Така ли е и в реалност? Вие какво видяхте?

Да, определено ми направи силно впечатление, че броят на мюсюлманите, които идват за петкратен намаз в Месджид ал-Акса, е много малък, разбира се със изключение на Джума намаз. Мисля, че това се дължи на строгия контрол на документите на гражданите от страна на полицейските държавни органи всеки път, преди да се влезе в джамията… Изморително е.

За туристите валиден ли е този строг паспортен контрол преди влизане в Месджид-ул Акса?

Не, това не се отнася за туристите. Те имат свободен достъп. Не знам, може би ни спестяват това затруднение, за да не разказваме в родината си за изживяното неудобство там.

Кои исторически места посетихте?
 

- Ел-Халил, Бейтлахм, Халхул, Ериха, Мъртво Море, Яфа, Тел Авив.

Тази свещена земя е родина на толкова много пратеници; бъдейки там научихме това. Ибрахим (а.с), Исхак (а.с), Муса (а.с), Сюлейман (а.с), Иса (а.с), неговата майка Мериям (а.с)... и още много. Видяхме така също мястото, от където Пейгамберът ни, Саллелаху алейхи веселлем, се възнася за Мирадж. Световно известният дървен мимбер в Месджид ал-Акса, построен по наредбата на Селахаддин Еййюби е съставен от 8500 части, без да е използван нито един пирон - изящно изкуство. Посетихме така също гробището, където Сахабетата са погребани. Джамиите и часовниковата кула, построени по времето на Османската империя силно ни впечатлиха. Плодовете като портокали, банани, маслини, фурми бяха с невероятен вкус, който не съм опитвал преди. Почвата там е толкова благодатна, изпълнена с берекет. Дори вкусът на рибата беше много различен. Палестинците са смел народ, с видими достойнства.

Кудс е кръстопътят на трите световни религии. Носител е на история с безкрайна дълбочина. Чувстваме това на всяка крачка. Как бихте коментирали това?

- Да, точно така е. Съжалявам, че не съм отишъл преди там. След като опознах и тази свещена земя, осъзнах защо мюсюлманите трябва да я посетят.

Посланието Ви към мюсюлманите в България?

- Не се двоумете, нищо страшно няма да ви се случи, ИншаАллах. Препоръчвам да се прочете информационна литература преди посещението. Очаквам и от Главното мюфтийство на България да организира посещение към Месджид ал-Акса в най-скоро време.

 

Върху интервюто работиха Ибрахим Тефик, Севинч Емин и Асие Нури

Снимки: Юсуф Низамоглу

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.