Набират се участници за уъркшоп на тема „Mюсюлмански малцинства и кризата с бежанците в Европа“

 

         В периода 30 август – 3 септември 2018 година в столицата на Полша Варшава ще се проведе уъркшоп на тема „Мюсюлмански малцинства и кризата с бежанците в Европа“. Събитието се организира от Отдела на Близкия Изток и Централна Азия към Департамента по политически науки в Колежа по социоикономика на Варшавското училище по икономика.

         Уъкшопът е насочен към млади изследователи, неправителствени организации, към млади служители и професионалисти в сферата на работа с бежанците и отношението към мюсюлманите в Европа, по-специално към тези в Централна и Източна Европа. Инициативата е част от проекта на „Жан Моне“ – “Ref: EU Project”, съфинансиран от програмата на Европейския съюз „Еразъм+“.

         Сред темите, които ще включва няколкодневният уъркшоп в Полша, са:

1.    Ислям и мюсюлмани в Европа (с фокус върху Централна и Източна Европа);

2.    Кризата в Европа от 2014-а година насам: причини, последствия, стратегии за справяне и политически реакции;

3.    Ислямофобия и страх от етническите или религиозни „други“: причини, прояви и начини за противодействие;

4.    Публичното говорене и изкуството на дискусиите и дебатите и др.

         Уъркшопът ще бъде воден от експерти в сферата на ислямските науки, миграцията, политическите и международните отношения, исляма в Европа, социология и психология, медии и риторика. Целият списък с имената на треньорите може да бъде разгледан на официалния сайт на проекта.

         Организаторите поемат разходите за престой и изхранване по време на уършопа. Няма такса за участие. Възможно е да бъдат частично покрити и транспортните разходи на участниците в програмата. От всички тях ще се очаква да проведат по поне едно последващо събитие по темата в своята общност (уъркшоп, лекция, дискусия, дебати), така че да е по-голяма ползата от реализирания проект.

         Желаещите да се включат в уъркшопа на тема „Мюсюлмански малцинства и кризата с бежанците в Европа“ в Полша следва да заявят желанието си най-късно до 31 май 2018 година, като попълнят онлайн формуляр за целта ТУК.

         Списъкът с одобрените кандидатури ще бъде съобщен до 20 юни 2018 година.

         За въпроси или допълнителна информация – лице за връзка е проф. Katarzyna Górak-Sosnowska, координатор на проекта - kgorak@sgh.waw.pl.

 

Източник: Refeu.eu

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.