Делегация водена от главния мюфтия участва в съвещание на мюфтиите в Турция


В града на етническото и религиозното разнообразие Едирне (Одрин) се провежда тридесетото съвещание на областните мюфтии на Република Турция. Провеждащото се през шест месеца традиционно мероприятие започна на 13 януари. В нея участват председателя на Диянета проф. Мехмед Гьормез, заместниците му и 81 областни мюфтии от Турция. За първи път на съвещанието са поканени и религиозните водачи на мюсюлманските общности на Балканите. Сред тях са главни и районни мюфтии от Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Албания и представител на мюсюлманската общност в Молдова.
Мюсюлманското изповедание в Република България е представено на важния форум от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на ВМС и зам.-главен мюфтия Ведат С. Ахмед, районните мюфтии на Разград, Айтос и Кърджали – Мехмед Аля, Селятин Мухаррем и Бейхан Мехмед.
При откриването на форума председателя на проф. Гьормез се обърна към присъстващите и започна своето обръщение, заклеймявайки остро терористичните действия в Париж. В своето слово той засегна въпроса за ислямофобията и отговорността на мюсюлманите за правилното представяне на ислямската религия за преодоляване на постоянно повдигащата се ислямофобска вълна. Той призова световната общност да се отнася еднакво към всички жертви на насилието, вслушвайки се в гласа на съвестта, независимо от религията, етноса и статуса им, а мюсюлманските водачи – да положат общи усилия за преодоляване на ислямофобията.
Във второто заседание на съвещанието изказвания направиха балканските мюсюлмански водачи. Главният мюфтия д-р Хаджи се обърна към присъстващите с братски поздрав и готовност за сътрудничество за осигуряване на спокойствието в обществото чрез просвещение и обучение. Той представи дейността, която се извършва от Главно мюфтийство, добрите отношения, основните проблеми и очакванията на най-голямото мюсюлманско малцинство на Балканите.
30-то съвещанието на областните мюфтии, по време на което ще се проведе и отделно заседание на балканските мюфтии, ще продължи до петък.  


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.