В Одрин се проведе седмата конференция на балканските главни мюфтии

Одрин бе домакин на традиционна седма поред конференция на балканските главни мюфтии. На конференцията се обсъдиха актуални теми свързани с мюсюлманите в съответните държави и се набелязват стратегии свързани с културно-религиозния живот и решения за проблемите. Заедно с главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи на конференцията участваха още 6 главни мюфтии от балканските страни.  Миналата година тя се проведе в Албания.
"Турция и Балканите трябва да засилят своите връзки, също както е било в определени моменти от нашата съвместна история. От високо значение са били взаимовръзките между Истанбул и Сараево, Скопие и София в исторически план, но днес повече от всякога имаме нужда от тях. Балканите днес са натоварени с високи очаквания", каза в приветственото си слово домакинът проф. д-р Мехмед Гормез, председател на Председателството по религиозните въпроси на южната ни съседка.
По думите му развитието на взаимоотношенията между балканските религиозни институции е в полза  за мюсюлманските общности по места. "Изграждането на стабилни връзки в това отношение между Турция и Балканските страни е в полза на мюсюлманите", посочи още той.
В този смисъл, според проф. Гьормез подобни срещи трябва да са по-чести. Систематизирането на междуинституционалните взаимоотношения е от изключително значение за ефективната им дейност.
"Справянето с лавинообразно нарастващата ислямофобия по света би било възможно само чрез милост и любов", посочи председателя на Председателството по религиозните въпроси на Турция. Според него мюсюлманите в Европа са под негативното влиянието на това явление. Единствения път чрез който това би могло да бъде преодоляно е метода на милостта и любовта, а не насилие срещу насилие. Насилието не би могло да изкорени насилието, а да навреди на мирния характер на исляма. Затова ни е нужда по-голяма доза мъдрост.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.