Делегация начело с д-р Мустафа Хаджи посети Mинистерството на хаджа на Саудитска Арабия

 

На 3 юли (сряда) 2019 година делегация от Главно мюфтийство посети Министерството на хадж и умра в Кралство Саудитска Арабия. Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи бе придружаван от заместника си Бирали Мюмюн Бирали и председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед.

Гостите от Република България бяха посрещнати от министъра на хаджа и умра д-р Мухаммед Салих ибн Тахир, като визитата им се състоя именно в навечерието, когато се очакваше пристигането на първите хаджии за сезон 2019. Поклонниците за Хадж 2019 от цял свят ще бъдат приемани на територията на Кралството в рамките на един месец, считано от 4 юли.

В рамките на официалната среща министър д-р Ибн Тахир изрази радостта и удовлетворението си от посещението на главния мюфтия на България и придружаващите го представители на Мюсюлманско изповедание в Република България. Министърът на хаджа сподели познанията си по история, както и неща, свързани с живота и проблемите на мюсюлманите преди промените от 1989 година. Д-р Ибн Тахир изрази искреното си възхищение от издръжливостта на мюсюлманите по време на този труден период, които с цената на всичко са се борили да запазят идентичността си и целостта на държавата, в която живеят.

Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи от своя страна също изрази благодарността си за всичко, което извършва като дейност Министерството на хадж и умра на Кралство Саудитска Арабия, както и за организацията по време на поклонението хадж, която улеснява престоя и изпълнението на ибадета от хаджиите.

„Дейността и подготовката на хаджа всяка година се наблюдава пряко от краля на Саудитска Арабия, който иска да бъде запознат в най-малки подробности със случващото се. Защото това е огромна отговорност, която Кралството поема пред цялата мюсюлманска общност в световен мащаб.“ – заяви министър д-р Мухаммед Салих ибн Тахир по време на срещата си с българската делегация.

Двете страни се обединиха около мнението, че събирането на няколко милиона хора на едно място в едно и също време е огромно предизвикателство пред Кралството. Това е период от годината, по време на който се срещат хора от различни етноси, различни култури, с различни езици, представящи различни социални прослойки, което само по себе си усложнява пребиваването им заедно.

„Въпреки всичко това“ – увери министърът, „отговорните институции се грижат за хаджиите. Посолствата ни в цял свят подготвят визите им, а транспортните фирми, с които пътуват, са поставени пред големи технически изисквания, за да се осигури едно безопасно пътуване и поклонението хадж да бъде изпълнено по най-добрия начин.“ – допълни още д-р Ибн Тахир.

Д-р Мустафа Хаджи каза, че задачата на Мюсюлманско изповедание в България е да се впише в тази цялостна организация по най-ползотворния начин. И поклонниците от Република България изпълняват поклонението хадж, благодарение на организация, която е резултат от общите усилия и взаимодействието между институциите в България и в Саудитска Арабия.

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.