Богослови приеха нова Мекканска декларация

Учени богослови, взели участие в международната конференция „Ценности на умереността и представянето на текстове от Корана и Сунната“ в Мекка, приеха „Мекканската декларация“.

 

Декларацията бе приета до стените на Кябе с участието на водещи учени от ислямската общност. В нея се отбелязва, че тя се явява духовен пътеводител, „светлината на който води началото си от принципите на вечната пророческа декларация“.

 

Също така участниците потвърждават основополагащите принципи, съдържащи се в този исторически документ: за единния произход и равноправие на хората, отричане на расистките прояви и  различията на религиозен и културен принцип, за единния произход на всички религии и недопускане на свързването на религиите с грешната политическа практика на някои от нейните последователи.

 

„Цивилизованият диалог – това е най-добрият способ за достигане на правилното взаимно разбирателство с другите, откриване на точка за контакт и преодоляване на трудностите при съществуването“ – се казва в документа и се подчертава необходимостта от създаването на международен алианс за успешното сътрудничество за предотвратяване на взаимното унищожение на хората и цивилизациите. Също така участниците в конференцията отбелязват, че „мюсюлманите са обогатили човешката цивилизация с уникален и богат опит. И днес те могат да внесат в нея много положително, от което се нуждае човечеството в условията на морални, социални и екологични кризи, когато негативните страни на глобализацията пораждат отсъствие на нравствените ценности“.

 

Специално внимание в декларацията е отделено на борбата срещу тероризма, несправедливостта и угнетяването, с феномена „ислямофобия“, опазването на околната среда като дар от Създателя, поощряване на социалнополезната дейност като всеобщо задължение, развитие на системата на ислямското образование, разширяване на правата и възможностите на жените в съответствие с рамките, които са определени от Аллах.

 

В заключение на декларацията всички участници в конференцията изразяват благодарност към пазителя на Двете светини – крал Салман бен Абдул азиз Ал-Сауди, за високото ниво на организация на форума.

 

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.