„Джумая джамия“ стана част от Нощта на музеите и галериите в Пловдив с работилница за Ебру

 

През изминалия уикенд, 13-15 септември 2019 година, в Пловдив за пореден път се проведе фестивалът на културата, стартирал преди 14 години като „Нощ на музеите и галериите“.

НОЩ/Пловдив, каквото название носи тази година културната инициатива, включваше повече от 100 прояви на културата и изкуството, представени на повече от 70 локации в града под тепетата.

Голямата джамия „Мурат Хюдавендигяр“ в центъра на Пловдив, известна още като „Джумая джамия“, също стана център на изкуството по време на тридневния културен фестивал в Пловдив. В мюсюлманския храм се проведоха безплатни работилници по Ебру за деца и възрастни. Малки и големи имаха възможността да се докоснат до източното изкуство чрез любителското майсторство на Шенар и Исмаил – служители на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. 

Организатор на културната проява в пловдивската джамия беше Българо-турски литературен клуб с председател Хюсеин Ергани – консул на Република Турция в град Пловдив. Събитието се проведе със съдействието и подкрепата на Районно мюфтийство - Пловдив и на пловдивското мюсюлманско настоятелство.

3-дневната културна инициатива даде възможност на близо 1500 човека да се докоснат до източната техника за рисуване върху вода, а около 500 от тях дори отнесоха по късче от нея със себе си, тъй като  майсторите на Ебру от Консулството на Република Турция в Пловдив раздаваха готовите рисунки на посетителите.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.