През последния месец чухме, помислихме, почувствахме много от недостатъците и неразположенията, свързани с пандемията COVID-19, която обхваща целия свят и продължава да се разпространява с бързи темпове. Колко от нас обаче се сетиха за благодатта, която крие това извънредно положение, и се възползваха от възможностите, които разкрива то пред нас?! По волята на Великия Аллах пандемията в България ни сполетя в един много специален период, а именно – периода на трите благодатни месеца… И като мюсюлмани следва да се замислим и за благодатните възможности, от които бихме могли да се възползваме… Ето един прекрасен пример за начинанието в полза на нуждаещите се на Бурхан Немутлу, което беше стартирано само преди дни у нас…

Немутлу е турски бизнесмен с произход от България, който вече дълги години се занимава с хотелиерство в Банско. Този човек стартира благородна инициатива в условията на пандемията COVID-19 в курортния град. В рамките на начинанието му, което беше наречено „Топла храна в трудни времена“, хотелът му ежедневно осигурява и доставя топла храна на затруднените жители в условията на обявената карантина в курортното градче.

Веднага след обявяването на извънредното положение в страната Немутлу по собствено решение затваря хотела си в Банско за външни гости с цел да осигури безопасността на персонала и клиентите си в условията на разпространяващия се вече и у нас вирус COVID-19. Малко след това, обмисляйки как може да се помогне на местните хора в условията на ограничения и социална изолация, се ражда идеята заедно с главния готвач на хотела Селвет Лютова, лично да приготвят топла храна за хората в нужда в Банско. Така вече няколко дни ежедневно 60 човека в курортния град получават доставки на топла храна в домовете си. Предвижда се доставките да се правят до края на обявената 14-дневна карантина.

„За да бъде реализирана тази социална инициатива, ние си партнираме с Община Банско. Със съдействието на Общината се разпределя храната, като се предоставя информация за хората, които са в нужда и се нуждаят от топла и прясно приготвена храна.“ – заяви в ефира на BTV преди дни бизнесменът Бурхан Немутлу. Той изказа сърдечните си благодарности към главния готвач в неговия хотел, Селвет Лютова, която в името на благородното начинание е взела решение в карантинния период да бъде далеч от собственото си семейство, за да помага на нуждаещите се.

Предприетата инициатива с всеки изминал ден намира все повече подкрепа от страна на други бизнесмени в региона. В резултат идеите за благотворителни инициативи се разрастват. Една от тях е да се инициира и кампания за набиране на хранителни продукти и парични дарения, които отново ще се разпределят за нуждаещите се в региона.

Бурхан Немутлу е родом от шуменско, но през 1989 година семейството му се изселва в град Истанбул в съседна Турция. От вече повече от 10 години той управлява хотелиерския си бизнес в курорта Банско у нас. Неговата инициатива „Топла храна в труди времена“ е само един нагледен и актуален пример от нашите географски ширини за това, че условията на пандемията не само ни ограничават, но и ни дават свобода – неограничената свобода да вършим добри дела и да се доближаваме до Създателя си!

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Anadolu Agency


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.