Хедийе, Мохамед и Дерия Ахмеди в шивашкото си ателие в Токат

 

Докато някои се възползват от условията на пандемията COVID-19 за лични облаги – препродават стоки и хигиенни материали от жизнена необходимост на презавишени цени, например, то семейство от Афганистан даде пример за точно обратното - как всеки от нас може да направи нещо малко, за да облекчи трудните условия и да даде своя личен принос в борбата срещу разпространението на коварния коронавирус.

Мохамед, Хедийе и Дерия Ахмеди са брат и двете му сестри от Афганистан, които вече 9 години живеят в съседна Турция и имат малко шивашко ателие в град Токат. В условията на разразяващата се в цял свят пандемия на COVID-19 семейството реши да съсредоточи производството си в шиене на предпазни маски, които да разпространява безплатно сред хората на града, който е с население повече от 600 000 души.

Всеки ден тримата благодеятели от семейство Ахмеди успяват да ушият близо 1000 маски, които след това лично раздават безвъзмездно на хората из токатските улици и търговските обекти в града.

„Искахме да имаме принос в борбата срещу коронавируса, затова започнахме да произвеждаме предпазни маски.“ – коментира Дерия Ахмеди, цитирана от турския информационен портал Haber7.com, по повод благородното начинание на семейството.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Haber7.com


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.