Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми сънародници!

Щастливите дни отминават бързо, въпреки че човек иска те никога да не свършват. Така неусетно измина един месец, изпълнен с радост, но и с тъга. Рамазан беше изпълнен с радост, но тя беше най-вече през последните дни, тъй като през по-голямата част на този месец джамиите бяха пусти заради пандемията от коронавирус.

И все пак, макар и за кратко, успяхме да вкусим от еликсира на Рамазан, за който Мухаммед (с.а.с.) казва: „Ако хората знаеха каква е благодатта на месец Рамазан, биха пожелали цяла година да бъде Рамазан“. Да, ние искаме цяла година да бъде Рамазан, но ето, че се разделяме с него. Този Байрам също ще бъде различен, тъй като празничната молитва ще се извърши на открито.

Сега е важно  да  изпратим Рамазан подобаващо, за да бъде той застъпник за нас в деня, когато нито синове, нито богатство ще помогнат, освен на онези, които отидат при Аллах с чисти сърца. 

Рамазан Байрам е ден, в който всеки представя делата си пред Аллах, а не пред хората. Ето защо никой никого не пита как е прекарал Рамазан, колко и какви добрини е направил и т.н. Тези въпроси ги задава Аллах и за тези дела всеки се отчита единствено пред Него. На Байрам е важно  уважението един към друг, а усмивката на лицето е етикетът на мюсюлманина в този ден.  

Нека в този ден да бъдем съпричастни към проблемите на страдащите и да се опитаме да им помогнем. Човешкото отношение не познава разлика на религиозен и расов принцип. Затова нека се опитаме да помогнем и да зарадваме всеки с каквото можем.

На Байрам не бива да забравяме родителите си, които са причина за идването ни на този свят. Следователно тях следва да уважим преди всички останали. Те може да са немощни и да не може да се грижат за себе си, но в сърцата си винаги носят обичта към своите деца.

Предвид пандемичните условия в момента, призовавам всички вярващи да спазват необходимата социална дистанция по време на празничната байрамска молитва и да се избягва целуването на ръка и прегръщането между хората.

Аллах да приема ибадета на всички, да пази всички хора от заразата, да ни напъти и закриля!

Да Ви е честит Рамазан Байрам!

 

 

д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия на Република България


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.