От Червения полумесец на Саудитска Арабия  (SRCA) потвърдиха, че тази година много хора са станали доброволци в Свещената джамия в Мека за да обслужват поклонниците и да следят за спазването на противоепидемичните мерки. Директорът, отговарящ за доброволческата работа на полумесеца в Мека – Хана аш-Шамран разказва, че през първата седмица на Умра хиляди доброволци са подали заявления за да обслужват поклонниците. „Заявки са били получени от всички градове на кралството без изключения, но  във връзка с текущи проблеми, от организацията са приемали заявления само от Мека” – казва тя.

Повече от 300 доброволци, включително лекари оказват първа помощ и повишават осведомеността на поклонниците за мерките, необходими за предотвратяването на разпространение на вируса, такива като спазването на социалната дистанция и носенето на маски. Доброволците говорят на урду, английски и турски език, а също и други езици, които те са научили през годините в които са общували с поклонниците по времето на сезоните на Хадж и Умра в Мека.

„Първа помощ обикновено се предоставя на пациенти с диабет и проблеми с кръвното налягане, а също така и на тези получили слънчев удар” – казва аш-Шамран. „Доброволците професионално се занимават с тези случаи, а сериозно болните се изпращат в най-близката болница.

Тя допълва, че до пандемията доброволците са раздавали на поклонниците подаръци, включващи четки, килимчета и леки закуски, но сега това е невъзможно заради вируса.

 

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.