ЮНЕСКО обяви международен архитектурен конкурс за изготвяне на проект за възстановяване на джамията ан-Нури в Мосул (Ирак). „ЮНЕСКО призовава талантливи хора от целия свят да вземат участие в уникалния международен архитектурен конкурс за възстановяване и реконструкция на джамийския комплекс ан-Нури в иракския град Мосул. Проектът се финансира от Обединените Арабски Емирства“, се казва в съобщение на организацията. 

В допълнение към инициативата „Възраждане духа на Мосул”, този конкурс сам по себе си представлява уникалната възможност да се промени живота на жителите на Мосул и да им се помогне да възстановят своя град след окупацията му от ИДИЛ, се отбелязва в документа.

Както съобщава Спутник, желаещите да вземат участие в конкурса трябва да представят проект за цялостно оформяне на комплекса, който да включва съхранението на постоянните съоръжения на молитвената зала и интеграцията й в новите проектни решения, включително оформянето на природната среда на целия участък, се отбелязва в  документа на ЮНЕСКО.

„Създавайки нови пространства, проектирани за нуждите на общината за целите на образованието, социалната и културна дейност – проектът предвижда създаване на условия за обслужване на общината по такъв начин, че той да не излиза от рамката за основна религиозна дейност на комплекса” – се казва в съобщението.

Конкурсът за изготвянето на проекта стартира на 16 ноември и ще продължи до 26 март 2021 година. Международно жури състоящо се от девет члена и двама алтернативни ще избере проекта победител и четири допълнителни проекта.

 

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.