Хатим в старозагорското село Александрово се превърна в пример за постоянство и последователност в изучаването на Коран-и Керим за мюсюлманите в региона. 

12-годишната Рабие Джамбаз представи пред гостите наученото за Свещената книга. През последните десетилетия тя е единствената ученичка от Коран-курсовете, проведени в Районно мюфтийство - Стара Загора, която се е подготвила за Хатим. Обучението ѝ е продължило няколко години, под наставлението на ходжите Мусаб Ахмед, Хасан Хасан и Али Свирьов. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бейхан Мехмед, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районни мюфтии, имами и народни представители бяха сред официалните гости на събитието. 

Районният мюфтия на Стара Загора Сейхан Мехмед приветства присъстващите. Той благодари на ръководството на Мюсюлманското изповедание за подкрепата, която получава, за да насърчава мюсюлманите да следват повелите на Аллах Теаля. "Коран-курсовете и Хатимът ни помагат да съхраним своята вяра и идентичност. Нека Хатимът на Рабие днес да бъде само началото на тези хубави събития, които правят горди всички мюсюлмани", заяви районният мюфтия на Стара Загора.

В словото си председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед призова вярващите да живеят според написаното в Коран-и Керим. Той благодари на Рабие, нейните родители и ходжите, които са я подготвили за постигнато. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет припомни, че от 30 години в района не е се е състояла Хатим програма изрази надежда, че занапред повече деца ще бъдат подготвени за това тържествено събитие. 

В програмата се включиха и деца, които са участвали в летните Коран-курсове в с. Габарево. Те представиха иляхита, стихове и пиеса на религиозна тематика.

Тържеството приключи с дуа и подаръци за участниците.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.