Близо 700 души посетиха джамията Баня башъ в София в Деня на отворените врати. Инициативата се проведе по случай "Европейските дни на наследството". Събитието, което запозна софиянци и гостите на столицата с историята на Джамията, обявена за паметник на културата, е част от културния календар на Столичната община.

Тази година "Европейските дни на наследството", които се провеждат на 18 и 19 септември, преминават под надслова "Заедно за културното наследство!". В програмата са включени 27 знакови сгради в София.

Създадени през 1984 г. по инициатива на френския министър на културата Джак Ланг и подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, "Европейските дни на наследството" имат за цел да популяризират богатството и многообразието на културното наследство. 

Събитието дава възможност за опознаването на многобройни публични и частни сгради, някои от които отварят врати единствено по повод неговото провеждане.

Посетителите на Джамията имаха възможност да научат повече за историята и нейната архитектура. 

"Гостите бяха много щастливи от посещението си в Джамията. Зададоха много въпроси, свързани с Исляма и получиха изчерпателни отговори. Вярвам, че това допринася и за разбирателството между различните религии и общности", сподели гидът Емине Сечкина, която придружаваше посетителите. 

Екипът на Районно мюфтийство - София изказва благодарности на всички, допринесли за организирането на това ползотворно мероприятие! 

Нека Всемилостивия Аллах да възнагради пребогато всеки един! 

Припомняме, че Централната софийска джамия приема посетители, под ръководството на гид, от неделя до четвъртък, между 10.30 и 16.00 часа. 

Всеки, който проявява интерес към архитектурното наследство и Джамията, е добре дошъл!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.