Главното Мюфтийство извърши категоризация на имамите въз основа на оценките от изпитите за проверка на техните компетенции. 

Решението беше съобщено от ресорния зам.-главен мюфтия Ахмед Хасанов по време на заседание на Мюфтийския съвет в Културния център на новата джамия в Кърджали. За първи път след провеждането на Националната мюсюлманска конференция членовете на Съвета заседаваха извън София. 

"Подготовката на добри кадри и активни имами е сред най-важните задачи на Мюсюлманското изповедание. Затова организираме курсове за подобряването на квалификацията им", заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи пред присъстващите. Той съобщи, че Главното Мюфтийство ще увеличи заплатите на по-активните имами. 

Мюфтийският съвет обсъди готовността за провеждане на зимни сохбети. Районните мюфтии подчертаха, че през този сезон вярващите имат повече свободно време, което е възможност да достигнат до повече наши братя и сестри мюсюлмани чрез организирането на лекции в джамиите. На заседанието беше взето решение по-активните имами да участват в беседи в няколко населени места. 

Предстои и организирането на културни събития в Районните мюфтийства.

Ресорният зам.-главен мюфтия Бейхан Мехмед направи анализ на кампанията в подкрепа на деца без родители "Седмица на сираците". Той представи решенията на Комисията по социални въпроси към Висшия мюсюлмански съвет, свързани с подпомагането на сираците и увеличаването на месечната помощ за тях. 

Бейхан Мехмед благодари на всички районни мюфтии и техните служители, които работеха неуморно за децата, поверени на мюсюлманската общност.

Към момента инициативата продължава в 4-5 Районни мюфтийства, а набраните средства през тази година надхвърлят сумата от предишната. 

По време на заседанието председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед заяви пред духовниците, че една от основните задачи на Изповеданието трябва да бъде търсенето на решения за моралната криза, за която макар да не се говори много, съществува.

В края на работната среща членовете на Мюфтийския съвет благодариха на районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди за топлия прием и го поздравиха по случай откриването на новия Ислямски културен център, който е част от комплекса на джамията.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.