Десетки жители на с. Калайджии, общ. Златарица участваха в молебен за дъжд. Религиозният ритуал беше организиран със съдействието на кмета на селото Байрам Чинов и председателя на Мюсюлманското настоятелство Сабри Саид.

Гости на събитието бяха районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев и секретарят на Районното мюфтийство Яшар Мехмедов.

"След няколко години застой поради COVID-пандемията днес отново имаме възможност да се съберем и рамо до рамо да вдигнем ръце, за да се помолим прошка, благодат и берекет. Тези ритуали са много важна част от живота на мюсюлманите. Чрез тях съхраняваме нашите традиции на и ги предаваме на бъдещето поколение", каза районният мюфтия пред присъстващите.  

Молебенът започна с дуа в джамията, а след това всички вярващи излязоха навън, за да вдигнат ръце към небето и да отправят молитва към Аллах за така чакания благодатен дъжд.

Като част от ритуала бяха заклани три овена. Жените от селото се включиха в приготвянето на яхнии, с които бяха нагостени присъстващите. Част от месото беше раздадено на социално слаби семейства.

След церемонията Мюсюлманското настоятелство в с. Калайджии получи специална грамота за принос към Кампанията за подпомагане на ислямското образование.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.