Нов детски кът в джамията в Русе посреща малките мюсюлмани на възраст между 4 и 6 години от 28 май. Той е напълно безплатен за всички деца, а по време на занятията им за тях се грижи ваизе Байрие Ахмедова. 

Пространството носи името на „Хаджи Махмуре Шенер“, а сред гостите на официалното откриване бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия Юджел Хюсню, директорът на Духовното училище в Русе Тунджай Шериф, синът на спонсора Серкан Шенер, гости от Република Турция, родители и деца от региона.   

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед заяви, че предучилищното ислямско образование е сред формите на обучение, които Мюсюлманското изповедание ще развива и поощрява и занапред, защото това е инвестиция в бъдещето на обществото. 

Районният мюфтия на Русе приветства присъстващите и благодари на всички, допринесли за създаването на детския кът, където децата от Крайдунавския град ще научат повече за добродетелите в Исляма чрез игри и програма, адаптирана специално за тяхната възраст. 

В речта си директорът на Духовното училище в Русе говори за образованието като основна ценност в Исляма. Той припомни хадиса, който повелява да търсим науката от люлката до гроба. 

От името на спонсорите, с чиято подкрепа беше открит детският кът, Серкан Шенер заяви, че е горд с приноса си за развитието на родния му край. 

"За нас като изселници от България е гордост да бъдем сред нашите приятели от родния край на моята майка. Чувствам се задължен да помагам на хората, с които имаме общи корени", заяви Серкан Шенер.

След официалното откриване гостите присъстваха на Хатим в с. Семерджиево.

Близо 150 души се събраха за тържеството, на което три жени от целогодишния Коран курс в селото направиха своя пръв прочит на знаменията от Свещения Коран.

В събитието взеха участие и деца, които вече са завършили Хатим програма. 

Тържеството завърши с дуа за благоденствие и поднасяне на подаръци.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.