44 участника се включиха в XIII Национално състезание по наизустяване и художествено четене на Свещения Коран, което се провежда в Рудозем и Мадан.

През следващите дни участниците ще покажат наученото в пет състезателни категории - наизустяване на целия Коран, наизустяване на половината от Свещената книга (15 джуза), наизустяване на 5 джуза, наизустяване на 1 джуз и художествено четене.

Те ще бъдат оценявани от международно жури с председател зам. главния мюфтия Ахмед Хасанов. Сред челновете му са и представители от Турция и Гърция.

Националното състезание беше открито с четене на Коран-и Керим от члена на журито Метин Улуоджак, а говорителят хафъз Шевкет представи регламента.

Сред гостите на Националното състезание бяха още зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, наместник районните мюфтиите Байрам Ушев и Иззет Джалев, както и директорът на Курса за хафъзи в гр. Мадан Шевкет Хаджи.

Зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед и районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов поздравиха участниците в началото на надпреварата и им пожелаха успех.

Районният мюфтия благодари на Мюсюлманското изповедание за доверието и решението състезанието да бъде проведено в гр. Мадан, където се провежда и Курсът за хафъзи.

"Виждам вълнението във вашите очи и това ме радва. Чувствайте се като у дома си! Пожелавам успех не само на участниците, но и на членовете на журито в нелеката задача, която имат! 

Вярвам, че както винаги ще бъдат мъдри и справедливи в решенията си", заяви Неджми Дъбов.

Заместник главният мюфтия поздрави бъдещите хафъзи от свое име и от името на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той припомни, че през тази година в Националното състезание по наизустяване и художествено четене на Свещения Коран се включват 26 момчета и 18 момичета. 

Бейхан Мехмед използва повода, за да благодари на екипа на Районно мюфтийство - Смолян и служителите от отделите "Иршад" и "Медия и култура" в Мюсюлманското изповедание за усилията, които са положили при организирането на състезанието. Той изрази надежда, че в Курса за хафъзи в гр. Мадан ще учат все повече пазители на знанията от Свещения Коран-и Керим.

"Дълг на всички нас, вярващите, е да четем Корана в оригинал, да разбираме и да прилагаме написаното в ежедневието ни, заедно с Хадисите на Пратеника. Коранът е пътеводител, благодат и упование за вярващите хора, а художественото четене е приоритет на хафъзите и специалистите в тази сфера", заяви Бейхан Мехмед.

Зам. главният мюфтия съобщи, че през тази година наградният фонд на Националното състезание е почти два пъти по-голям, а целта е поощряването на подготовката на хафъзи по примера на пратеника Мухаммед (с.а.с.), който е поощрявал художественото четене на Корана със специална дуа към четящите.

"Имам поглед и мога уверено да потвърдя, че нашите хафъзи и четци са едни от най-добрите на Балканите", заяви Бейхан Мехмед пред присъстващите.

Първият кръг и полуфиналът на състезанието ще се проведат на 16 и 17 август в Рудозем. На 18 август ще бъде финалът, който ще се състои в гр. Мадан. На официалната церемония по награждаването на първенците ще гостуват главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и районните мюфтии от цялата страна.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.