С препълнени джамии и празнични програми мюсюлманите в България отбелязаха Мевлид кандили. Свещената нощ е свързана с рождението на пратеника Мухаммед (с.а.с.). Според мюсюлманския календар той е роден на 12-ия ден от месеца Рабиул Аввал, който през тази 2023 година съвпада с датата 26 септември.

Празникът в Районно мюфтийство - София започна още през деня с раздаване на червени рози в центъра на столицата. Цветето беше избрано, защото е любимото на Пратеника заради своя аромат.

Специална програма беше подготвена и в Централната софийска джамия. В Свещената нощ председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед изнесе лекция пред вярващите, а районният мюфтия на София Бейхан Мехмед, както и гост-имами от Едирне четоха айети от Корана.

"Мевлид кандили е възможност да се запознаем по-отблизо с последния Пратеник на Аллах и да подсилим вярата и обичта си към Всевишния. Те са резултат от повелята на Аллах в Корана, която ни казва, че по този начин ще бъдем обичани и опростени", заяви Ведат Ахмед.

В Районно мюфтийство - Хасково Свещената нощ беше отбелязана с програма, на която гостува зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед. Той който изнесе лекция за живота на пратеника Мухаммед (с.а.с.). 

"В превод Мухаммед означава възхвален в небесата и почитан на земята. Нека не забравяме, че Пратеникът е променил едно невежо и егоистично общество към по-справедливо и по-добро. Мухаммед (с.а.с.), който бил жител на Мекка, е бил удостоен с прозвището “Емин“ - доверения от неговите съграждани, защото никога не е изричал лъжа, спазвал е обещанията си и е помагал на бедните и нуждаещи се хора", припомни Бейхан Мехмед по време на своята лекция в Хасково.

Зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов се включи в програмата в Омуртаг, където изнесе лекция, посветена на живота и делото на Пратеника. 

В Централата джамия в Кърджали Свещената нощ също беше отбелязана тържествено. Там присъстваха районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, кметът на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов, дипломати, имами от Истанбул и Бурса.

Мевлид кандили беше отбелязан с празнични събития също така в Стара Загора и с. Ягода.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.