С празнични програми и участие на специални гости беше посрещнат Мирадж кандили в джамиите в цялата страна. 

Свещената нощ символизира възнасянето на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) при Аллах и се отбелязва в 27-ата вечер от месец Реджеб. Вярва се, че Мирадж е нощта, когато получаваме опрощение на греховете ни от Всевишния. 

На празника главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи посети Пловдив. Той припомни значението на празника и символичните дарове към вярващите, произтекли от него, а това са Намазът, покаянието и айети от Свещения Коран-и Керим. Сред участниците в празничната програма бяха също така районният мюфтия на Пловдив Танер Вели и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун посрещнаха Свещената нощ с вярващи от Районно мюфтийство - Варна. 

"Събитията от нощта Мирадж надхвърлят възможностите на разума и откриват нови хоризонти пред човека в метафизичната област. Те са пример за чудесата на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) - дарба, с която го е дарил Аллах. Това се е случило в момент, когато Хазрети Мухаммед и шепата мюсюлмани, били в много трудна ситуация - опечалени от загубата на една от стожерите на Исляма Хазрети Хатидже, наложеното ембарго към мюсюлманите от страна на езичниците и др.

Преживяното в нощта Мирадж е доказателство, че Аллах е способен да дари човека с най-немислимото в най-трудния за него момент.

Затова мюсюлманинът винаги носи в сърцето си светлината на надеждата", разказа Ведат Ахмед.

В новата джамия в Кърджали гостуваха имами от Бурса. Специално участие в програмата взеха и учениците от Духовното училище в Момчилград.

Нощта Мирадж беше отбелязана в десет населени места в джамиите във Велико Търновска и Габровска област. По покана на Мюсюлманското настоятелство в с. Градница, общ. Севлиево, районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев присъства на религиозна програма с четене на Корана и Мевлид. Сред гостите в джамията беше и зам.-кметът на общ. Севлиево Ердоан Узунов.

Вярващите в цялата страна се помолиха за мир в Газа и почетоха паметта на жертвите при земетресението в Турция.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.