"Кафето на толерантността", което вече се превърна в церемония в Пловдив, отново събра в "Джумая джамия" управленците от града и областта, както и представителите на религиозните общности.

Сред гостите бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, кметът на града Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, Светлозар Калев от Еврейската общност, членове на фондация „Заедно“.

„С този ден всяка година казваме, че на Пловдив не му приличат събитията, които се случиха преди 10 години“, заявиха организаторите от Районно мюфтийство – Пловдив и Мюсюлманското настоятелство. 

"Всевишният Творец е създал хората, за да се опознаят и да добруват, създавайки помежду си добри и мирни отношения. Въпреки това историята помни прояви, които противоречат на тази цел. Подобно нелепо престъпление беше извършено през 2014 г. спрямо "Джумая джамия", а преди това и спрямо централната софийската джамия "Баня башъ". 

Без да забравят случилото се, пловдивчани успяха да превърнат този неприятен акт в положителна инициатива за укрепване на мирното и толерантното съжителство между последователи на различни религии и етноси. "Кафето на толерантността" е пример за извеждане на поука и превръщане на злото в добро.

Това е в духа на хармоничния и спокоен град, описан в пловдивските хроники на покойния Халваджиев, за което допринасят и храмовете, начело с историческата "Мурадие (Джумая) джамия", заяви председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

„От години Пловдив е пример за етническа толерантност, за добросъседство и разбирателство между всички етноси и религии. Обща отговорност е да съхраним този модел, който е емблема за града ни“, заяви Костадин Димитров по време на днешното, десето издание на инициативата.

„Кафе се пие с приятели. Откакто съм кмет, бях в Синагогата, Арменската църква, сега съм и в "Джумая джамия". Редовно ходя в християнските храмове. Виждам как изпълваме със съдържание думичката „заедно“, допълни кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Припомняме, че провеждането на на инициативата започна след вандалските нападения над "Джумая джамия" през 2014 г. Събитието се превърна в отговор на агресията и пример за толерантност.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.