Тържественият ифтар по случай началото на свещения месец Рамазан, чиито домакин беше президентът Румен Радев, отново събра представителите на мюсюлманската общност, редица държавни и религиозни институции, както и дипломати на обща трапеза.

Сред присъстващите на вечерята бяха държавният глава Румен Радев, неговата съпруга Десислава Радева, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Кръстю Кръстев, секретари и съветници на президента, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед, Ахмед Хасанов, Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районни мюфтии, представители на религиозните общности, посланици, представители на Дипломатическия корпус, представители на мюсюлманската общност у нас. 

В словото си главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи отбеляза, че макар и тържественият ифтар да се е превърнал в традиция, с всяка изминала година той става по-значим и изрази своята признателност към президентската институция за домакинството на това събитие.

„Българският народ е пример за толерантност и добро съжителство, което е в противовес на случващото се в световен мащаб, където се водят войни на религиозна основа“, каза д-р Мустафа Хаджи. 

Главният мюфтия припомни символиката, която носи със себе си Свещеният месец. 

"Рамазан събира хората и им дава възможност да оставят всекидневните си ангажименти, за да се насладят на позитивната страна на живота, да се радват на това, което притежават и да съберат сили и смелост, гледайки напред с надежда за по-добро бъдеще. Всъщност вярващите, независимо към кое вероизповедание принадлежат, са обнадеждени за бъдещето, тъй като вярват и знаят, че Всевишният ги обича и няма да ги изостави. 

Религията не е суха вяра в задгробния живот! Тя е тясно свързана със заобикалящия ни живот и ние, религиозните водачи, имаме призванието да я обясним на хората на смислен, достъпен и съвременен език. Това би предотвратило много проблеми и би ни избавило от изпитания като зависимостта от наркотици, алкохол, хазарт, прелюбодеяние. В тази връзка на нас, религиозните водачи, се пада задачата да водим хората по-пътя на вярата, а те от своя страна - да запазят сърцата си от изкушения и лоши помисли", подчерта главният мюфтия в словото си пред гостите на ифтара.

В приветствието си президентът Румен Радев призова за общ призив за мир в районите на военни конфликти, където продължават да загиват невинни жени и деца, а човешкият живот е престанал да бъде ценност.

Той подчерта, че именно този призив за мир е проява на отговорност към съдбата на идните поколения, на които сме длъжни да завещаем по-добър свят, основан на разбирателството. 

„Наш дълг е и да възпитаваме младите хора в дух на взаимно уважение, толерантност и добротворство“, каза държавният глава и допълни, че тази мисия е огромна отговорност както за държавните институции и цялото общество, така и за ръководствата на изповеданията в страната. Президентът изрази признателност за усилията им за укрепване на междурелигиозния диалог и толерантността, с които страната ни е пример за целия регион.

Румен Радев пожела на всички мюсюлмани, както и на техните семейства и близки здраве, мир и благоденствие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.