700 души гостуваха на Ифтар в центъра на София. 500 от тях споделиха общата трапеза, подредена под куполите на Ларгото, а останалите 200 също получиха вечеря. 

Ифтарът беше организиран съвместно от Главното мюфтийство, Районно мюфтийство - София, Посолството на Република Турция в България, а финансовата подкрепа за него дойде от Областната управа в Едирне, която през този Рамазан ще подпомогне организирането на ифтари на пет места в страната. Освен столицата, това са Мадан, Разград, Шумен и Пловдив.

Гости на вечерята на открито бяха зам.-министърът на външните работи на Република България Ирена Димитрова, зам.-министъра на културата Виктор Стоянов, областният управител на София Вяра Тодева, зам.-кметът на София Никола Барбутов, председателят на ДПС Джевдет Чакъров, народни представители, зам.-министърът на външните работи на Република Турция Ясин Екрем Серим, валията на Едирне Юнус Сезер и неговите заместници, посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок.

По-рано през деня делегацията от Турция посети Мюсюлманското изповедание, където се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед, Ахмед Хасанов и Мурат Пингов и главния секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик.

Ръководство на Мюсюлманското изповедание благодари на гостите за доброто сътрудничество с институциите, които представляват, както и за конструктивния диалог.

Домакините и гостите изразиха увереност, че събития като ифтарите на открито, който сплотяват хората без значение от тяхната религия и етнос, ще продължат и занапред. 

Делегацията посети и централата софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди".


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.