Скъпи братя и сестри,

Уважаеми сънародници,

 

Съвсем неусетно измина месец Рамазан, но той остави в нас дълбок заряд, който ще ни помогне да се справим с предизвикателствата през цялата година. Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) казва, че ако хората знаеха какво има в Рамазан, биха желали цялата година да бъде Рамазан. И наистина - не искаме този месец, изпълнен с благодат да свършва, но ето че той си отива. 

Разделяме се с Рамазан, но не се разделяме с Аллах Теаля, което означава, че и след този месец ще продължим да правим добрини. Нещо повече - ще бъдем по-активни, отколкото преди Свещения месец, защото сега зарядът на духовността е по-силен. 

 

Скъпи сънародници,

Байрамът сплотява хората независимо от различията по религиозен или етнически принцип. Аллах е пожелал хората да бъдат различни, но да бъдат заедно и да си помагат при необходимост. Времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри, да се отзоваваме на повика на всеки, който има нужда от помощ и да бъдем съпричастни към проблемите на всеки. 

Байрам е време за празнуване и време за извършване на добрини. Фитре, което мюсюлманите дават на социално слабите, е само едно от добрите дела, които можем да направим в тези дни. Уважението към по-възрастните и най-вече уважението към родителите е най-важното духовно дело, което никой не бива да забравя. В тези дни молитвата към Всевишния за страдащите по света и за запазване на родината ни от бедствия е задължение на всеки. Това е най-малкото, което всеки може и е длъжен да направи.

Байрам е време за равносметка. Затова нека всеки от нас се опита да погледне себе си и да види какво е постигнал и какво е пропуснал! Нека се поздравим, да зарадваме хората около нас и да се усмихнем! Това ще ни направи по-силни и по-щастливи.

Аллах да приеме ибадета на всички, да напътства нас и целия български народ и да ни помага!

 

Да ви е честит Рамазан Байрам!

Ramazan Bayramınız Mübarek Olsun!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.