Мюсюлманското изповедание очаква близо 650 ученици в летните училища, които ще организираме в Духовните училища в Шумен, Русе и Момчилград. По традиция децата ще бъдат разпределени в две групи. Първата ще проведе своите занятия между 8 и 18 юли, а втората - между 20 и 30 юли 2024 г. 

Програмата цели да запознае бъдещите ни ученици и мюсюлманската общност с възможностите, които предлагат Духовните училища, както и да представи техните предимства. В края на 10-дневното обучение е планирано посещение в Едирне и Чанаккале.

Сроковете и условията за записване в летните училища ще бъдат публикувани няколко седмици преди началото им, реши на свое заседание Комисията по образование към Висшия мюсюлмански съвет.

На срещата присъстваха зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов, началникът на отдел "Образование" в Главното мюфтийство Амир Фелети и експертът в отдела Назмие Кулова, директорите на Духовните училища в Шумен, Русе и Момчилград - Шериф Хюсню, Тунджай Шериф и Ахмед Бозов, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Айдън Юмеров, дипломати и гост-преподаватели. 

По време на заседанието членовете на Комисията бяха запознати с напредъка при ремонта на новата сграда на Висшия ислямски институт. Към настоящия момент вече е завършена реконструкцията на покрива и смяната на дограмата, а основата цел е до края на годината част от сградата вече започне да функционира по предназначение. 

Сред останалите теми на срещата бяха подготовката за държавните изпити, изпращането на абитуриентите в Духовните училища и кампанията за привличане на нови ученици.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.