Районни мюфтии от Североизточна България се срещнаха с посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Мехмет Саит Уянък. Дипломатът за първи път посети Шумен, Разград и Бургас след началото на мандата му у нас. 

В първия ден от посещението си в района на Лудогорието посланик Мехмет Саит Уянък се срещна с районния мюфтия на Шумен Месут Хасанов и се запозна с дейността на Районното мюфтийство. Дипломатът посети и историческата джамия "Шериф Халил паша" (Томбул джамия).

Ръководството и учениците на духовно училище "Нювваб" също се срещнаха с посланика, за да му пожелаят успешен мандат и да го поздравят с добре дошъл. Н. Пр. Мехмет Саит Уянък също пожела успех на учениците и техните преподаватели и разгледа училището, което е основано преди повече от 100 години. 

В Разград делегацията беше посрещната от районния мюфтия Мехмед Аля. След проведената среща посланикът се запозна отблизо с реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим Паша", която скоро ще възвърне своя блясък на архитектурен шедьовър.

Обиколката на Н. Пр. Мехмет Саит Уянък приключи с посещение в Руен и Айтос, където беше посрещнат от районния мюфтия на Бургас Селахатин Мухарем и представители на местната власт.

За спомен от всеки град и всяка историческа джамия или училище, свързани с културата и традициите на вярващите в България, посланик Мехмет Саит Уянък получи картини, на които са изобразени историческите места, които посети.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.