Скъпи братя и сестри мюсюлмани, 

Уважаеми сънародници,

 

Аллах Теаля е благоволил да дари някои времена с особеното предимство на ибадета, който в тези дни е по-възвишен и носи по-голяма награда за извършените добри дела.

Такова време са денят Арифе и Курбан Байрам. В тези свещени дни Аллах приема молбите на онези, които правят дуа. Опрощава греховете на тези, които се покайват и помага на угнетените.

Курбан Байрам е кулминацията на делата на хаджиите, но също така е и чудесна възможност за мюсюлманите, които празнуват по родните си места. 

В дните на Байрам е характерен Текбирът, чрез който възхваляваме Аллах Теаля и изразяваме своята благодарност към Него.

Курбанът не е просто месо за консумация - той е израз на признателност към Аллах Теаля и възможност за равносметка. Човек може да жертва животни или част от имуществото си, но никога не трябва да жертва вярата и достойнството си! Вярата в Аллах, човешкият живот и човешкото достойнство са неприкосновени и с тях не бива да се правят компромиси!

Споделянето на курбанското месо е човешки жест на съпричастие към проблемите на другите. Затова искам да изразя благодарност към всички мюсюлмани, които дариха средства за курбан за хора в неравностойно положение.

Аллах Теаля приема дуата в тези дни и ние се молим само на Него да ни пази от заблуда, да се смили над нас и да напътства целия български народ!

 

Честит Курбан Байрам!

Kurban Bayramınız mübarek olsun!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.