Посрещнахме Курбан Байрам с препълнени джамии в цялата страна. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи води Байрамския намаз на площада в родното си село Драгиново.

В обръщението си към вярващите в празничния ден главният мюфтия говори за символиката на жертвоприношението и жертвоготовността.

"Курбанът е жертвоприношение, което по същество е ибадет и доближаване до Аллах. През живота си всеки жертва нещо - средства, време или енергия, за да прояви милосърдие и да се доближи до Аллах", заяви главният мюфтия.

В празничния ден председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед кланя намаз в Каолиново.

"Ислямската религия е последното послание на Твореца към човечеството. Ислямът е отдаденост, уважение и мир. Затова изисква от човека отдаденост към Създателя му, уважение към обкръжаващите го и мир с всичко във Вселената, която също като айетите на Корана си има айети, т.е. знамения и знаци, насочващи към правилния път. 

Курбанът е религиозен ритуал, който има дълбоки корени, които ни водят до началото на човечеството. Курбан Байрам е много ярък и значим културен маркер на мюсюлманската идентичност, който има социални изражения и укрепва човешките взаимоотношения. Те са още по-важни днес, когато отдалечаването, изолирането и откъсването от реалния свят и потапянето във виртуалния е много интензивно.

Курбан ни връща в историята на пратениците Аллах, но вземайки поуки от тях, ни връща и в реалния свят, за са го живеем в реално време", заяви Ведат Ахмед. 

Зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов кланяха Байрам намаз в Буркина Фасо, където заминаха за да проследят коленето и раздаването на курбан от името на Мюсюлманското изповедание.

Централната софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди" също се оказа тясна, за да събере всички вярващи. Голяма част от тях кланяха намаз и пред джамията.

Байрамският намаз в Кърджали беше последван от традиционното Кафе на толерантността.

Вярващите изпълниха и джамиите в Пловдив.

Празнична програма във великотърновското село Върбовка беше организирана по случай Курбан Байрам от Мюсюлманското настоятелство. 

Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на община Павликени инж. Еманоил Манолов, кметът на село Върбовка Антон Антонов и районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев. 

Програмата започна с четене на Корана и поздравителни речи, в които беше подчертано значението на празника и силата на вярата за сплотяването на общността. 

Районният мюфтия изнесе традиционната празнична молитва, след което последва ритуалното раздаване на курбан на присъстващите. 

Децата от Коран курса в селото също се включиха активно в празника, рецитирайки знамения от Корана и стихотворения, посветени на Байрама.

Мюсюлманското изповедание поздравява всички с големия празник Курбан Байрам! Нека с него Всевишният да донесе здраве и благоденствие по домовете ни и мир, солидарност и съпричастност по света!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.